آموزش, لوازم و قطعات

هر آنچه باید درمورد لنت دوچرخه بدانید!

تفاوت بین انواع لنت های ترمز چیست؟ کدام یک را برای دوچرخه و نوع سواری خود باید تهیه کنیم؟

لنتهای متفاوت و گوناگونی برای دوچرخه و انواع ترمز تولید می شود.نه تنها باید لنت با شکل درست و متناسب با ترمز خود را انتخاب کنید، بلکه باید انتخاب کنید که می خواهید لنت از چه نوع ترکیبی ساخته شده باشد و در چه نوع مسیری از آن استفاده کنید.

ظاهر

کالیپرهای ترمز مختلف ظاهر متفاوتی دارند و روش های متفاوتی برای نگه داشتن لنت ها در جای خود دارند. خوشبختانه به دست آوردن نوع ظاهری لنت صحیح و متناسب برای ترمز بسیار واضح است.

به نام و مدل ترمز خود نگاه کنید (معمولاً روی مخزن روغن یا کتی ترمز(دسته ترمز)و یا بدنه کالیپر نوشته شده است) و سپس یک لنت به همین نام پیدا کنید(معمولا روی بسته بندی لنتها برند و مدل ترمز مناسب با لنت نوشته می شود). اگر نام مدل کاملاً مطابقت ندارد یا ناقص است، لنتهای موجود خود را بیرون بیاورید و شکل آنها را در مقایسه با شکل لنت های جایگزین احتمالی بررسی کنید.

ترکیبات سازنده لنتها

اینجاست که گیج کننده می شود!معمولا دو نوع ترکیب لنت ترمز وجود دارد
قبل از معرفی انواع ترکیبات لنت باید متذکر شویم که شما باید متناسب با نوع روتور دیسک خود لنت مناسب انتخاب کنید،بعضی از روتور دیسک های رده پایین فقط قابلیت استفاده با لنت های رزین را دارند و بعضی دیگر(معمولا رده بالا)قابلیت استفاده با لنت های متال را هم دارا می باشند.برای فهمیدن این موضوع باید اطلاعات روی روتور دیسک خود را مطالعه کنید.(روی روتور نوشته شده که قابلیت استفاده از چه نوع لنتی را دارا می باشد)

۱.لنت های ترمز ساخته شده از مواد رزین:لنت های رزینی(resin pads)

اغلب لنت ترمز رزینی که به آن لنت های آلی یا نیمه فلزی نیز گفته می شود، از ترکیبی از مواد رزینی و مقدار کمی فلز ساخته شده است که توسط یک چسب قوی به یکدیگر متصل شده اند. به طور معمول، رزین نرم تر از فلز هستند، که به طور کلی منجر به ترمزهای آرام و نرم تر می شوند.
لنت های ترمز رزینی دارای سرو و صدای کمتری هستند و در شرایط آب و هوای خشک میتوانند صدای کمتری ایجاد کنند.
لنت های رزین عملکرد لحظه ای و عکس العمل قوی ندارند ولی کنترل شما روی ترمز با استفاده از این این لنتها بهتر هست و احتمال قفل شدن چرخ های دوچرخه کمتر میشود.
لنت های رزین در برابر گرمای ناشی از ترمزگیری شدید یا طولانی مقاومت کمی دارند و باعث داغ شدن زودهنگام ترمز ها می شوند که باعث کاهش عملکرد و قدرت ترمزگیری می شود.
این نوع لنت ها قیمت پایینتری نسبت به لنت های متال دارند و مقرون به صرفه تر هستند.
مزایا:
_کنترل پذیری
_قیمت مناسب
_سر و صدای کمتر
معایب:
_دوام کمتر
_عکس العمل ترمزگیری ضعیفتر
_داغ شدن زودهنگام

۲.لنت های ترمز ساخته شده از مواد متال و فلزی:لنت های متال(metal pads)

لنت‌های ترمز متال، از ذرات فلزی که با هم ذوب شده‌اند ساخته می‌شوند. این ترکیب اغلب برای دوچرخه های حرفه ای و مسابقه ای انتخاب می شود این انتخاب به دلیل تطبیق پذیری، دوام و توانایی فلز برای عملکرد در شرایط مختلف است. به همین دلایل، بسیاری از خودروها و موتورسیکلت ها نیز از لنت های فلزی و متال استفاده می کنند.

دلیل اصلی استفاده از لنت ترمز فلزی به شرایط آب و هوایی برمی گردد. در آب و هوای بارانی و مرطوب، لنت های فلزی به دلیل طول عمر بیشتر خود در شرایط مرطوب و گل آلود در مقایسه با رزین مورد توجه قرار می گیرند. لنت های فلزی در این شرایط دوام بیشتری خواهند داشت و باعث صرفه جویی در هزینه و افزایش فواصل سرویس می شود. برای مسیرهای پر تنش و طولانی که در آن لنت ها در شرایط نامساعد باید 2 تا 3 ساعت دوام بیاورند، طول عمر و عملکرد لنت های متال به مراتب بیشتر از رزین هست.
لنت های ترمز متال دارای قدرت ترمزگیری لحظه ای بیشتری هستند و در لحظه ی ابتدای ترمز گیری عملکرد قوی تری از خود نشان میدهند و تهاجمی تر هستند.
همچنین این نوع لنتها در برابر گرما و حرارت مقاوم تر هستند و این ویژگی باعث میشود ترمزهای شما دیرتر داغ شود و در هنگام داغ شدن تغییر عملکرد و کاهش قدرت ترمزگیری نداشته باشید.
لنت های متال دارای سر و صدای بیشتری هستند و معمولا باعث می شود ترمز دوچرخه شما جیغ بکشد!

مزایا:
_عکس العمل ترمزگیری سریعتر
_دوام بیشتر
_عملکرد کلی بهتر مخصوصا در شرایط جوی بارندگی و مسیرهای گلی و مرطوب
—ترمزگیری خشن تر
_مقاوم تر در برابر گرما و جذب گرمای کمتر

معایب:
_سر و صدای بیشتر
_قیمت بالاتر
_کنترل کمتر ترمز و احتمال قفل شدن چرخ ها

سخن پایانی:
در پایان انتخاب نوع جنس و ترکیبات لنت بستگی به سلیقه و نوع سواری شما دارد و هردو نوع لنت ذکر شده در بالا دارای معایب و مزایای خاص خود هستند.پس با توجه به شرایط آب و هوایی و نوع دوچرخه سواری خود لنت مورد نظر خودرا انتخاب کنید. همچنین شما می توانید از لنتهای رزین و متال دارای رادیات استفاده کنید که باعث خنک کاری بیشتر لنتها در هنگام ترمزگیری طولانی و شدید می شود

نکته مهم: بعد از تعویض لنت ترمز،برای مدت کوتاهی عملکرد ترمز به شدت کم می شود و باید حتما آب بندی شود و یک لایه کم از روی لنت برداشته شود تا به عملکرد مناسب خود برسد پس بعد از تعویض لنت با احتیاط دوچرخه سواری کنید تا زمانیکه لنتها آب بندی شوند و به عملکرد مناسب برسند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *